zondag 22 januari 2012

Albanië 1994 (1)

Tja, daar gaat die dan, een blog. Het werd tijd zou je kunnen zeggen.


Met dit blog wil ik weergeven waar ik zoal met mijn fotografie en film mee bezig ben. 


Recent heb ik het plan opgevat om mijn foto's uit 1994, toen ik voor het eerst Albanië bezocht, te digitaliseren. Het idee kwam bij me op toen ik een tentoonstelling van Martin Parr bezocht in Tirana. Ik zag die foto's en dacht, dit soort materiaal heb ik ook. Hij bezocht Albanië in 1991 en ik in 1994, precies tussen de omwenteling en de ramp van de piramidespelen van 1997 in. Het materiaal dat ik toen schoot was vooral bedoeld voor mijn afstuderen aan de KABK te Den Haag. Bij nadere beschouwing zit er naar mijn mening veel historisch materiaal tussen dat nog niet gepubliceerd is. 
Een onzalig plan wellicht. Wie zit erop te wachten? Maar het maakt niet uit, iets in me dwingt me hier toch een boek van te maken, wellicht een eBook.


Scannen dus, alles is immers op negatief gemaakt. De Nikon Coolscan 8000 afgestoft, Windows machientje opgeknapt, de scanner en een Mac willen namelijk niet lekker meer, en aan de slag. Maar wat een gedoe die scanner, te tijdrovend. Inmiddels overgegaan op het fotograferen van de negatieven met een digitale camera. De Nikon ES-1 Dia-kopieeradapter aangeschaft voor op het macro objectief. De snelheid zit er goed in en het resultaat is uitstekend, beter zelfs dan de gedigitaliseerde beelden met de scanner.
Op onderstaande foto zie je een deel van de opstelling. Twee flitsers bouncen tegen een witte achtergrond. De hoeveelheid licht dat ik mee produceer maakt dat ik goede gedetailleerde bestanden krijg.


Inmiddels ben ik halverwege. Het boek zal er komen!


Filmstrip op de adapter met zw/w negatieven


Geen opmerkingen:

Een reactie posten