zaterdag 11 mei 2013

Albanië 1994 (9), Onderwijs

Deze week reis ik naar Albanië voor verschillende projecten. Ik ga wederom naar Theth in het noorden van Albanië. Voor de Engelse editie van mijn boek 'Een fascinatie voor Theth' wil ik aanvullend beeldmateriaal maken. 
Daarnaast ga ik voor een reportage de voormalige villa van Envar Hoxha van binnen fotograferen. Dit wordt erg interessant, de villa gaat misschien gesloopt worden. Nimmer hebben de Albanezen deze, voor Albanese begrippen, luxueuze villa van binnen gezien. Om te voorkomen dat dit voor de geschiedschrijving verloren gaat, mag ik alle ruimtes vastleggen. Een uitgebreid artikel over de villa met haar geschiedenis, vanuit het gezichtpunt van de mensen die daar werkten, is in de maak.
Ook ga ik een een voor een hulporganisatie een project over huiswerk begeleiding fotograferen in Elbasan. Met deze opdracht moest ik denken aan de verschillende scholen die ik 1994 bezocht. Terecht wordt er in Nederland veel geklaagd over het onderwijs, maar nog meer reden daartoe hadden ze toen in Albanië. Geen verwarming, geen middelen, soms geen ramen in de lokalen, te volle klassen, vuile toiletten. Ik benieuwd wat ik nu in de school ga aantreffen.
Schrijnend was het dat ik in 2007 in Theth een kind tegen kwam dat alleen in de klas zat. Hier geen overvolle klas, maar een zeer lege. Elke week was het weer een verrassing of er een docent kwam opdagen in dit afgelegen gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten