woensdag 5 juni 2013

Albanië (2), Theth 2013

Sinds enkele jaren reis ik naar Theth in Noord-Albanië. Het is de mooiste plek van Europa die ik ooit bezocht heb. Het is wel lastig er naar toe te reizen. Afhankelijk van de route die je kiest, kost het vanaf Shkoda 3,5 of 5,5 uur. Er rijden minibussen. Luxer is het charteren van een chauffeur met een four-wheel-drive. Beide routes zijn grotendeels onverhard, eigenlijk een veredeld geitenpad.

Een impressie hoe er te komen, zie: http://www.youtube.com/watch?v=3ipViczfNDE

Ik reisde voor het eerst in 2007 naar deze prachtige vallei. Ter meerdere eer en glorie van A. Den Doolaard zou daar een museum  geopend worden. Wij, Gerda Mulder en ik, konden dat niet geloven. We kochten een vliegticket en reisden af naar de 'vervloekte bergen'. Zo beschreef den Doolaard de bergen in zijn roman: 'De herberg met het hoefijzer'.
Tijdens ons eerst bezoek aan Theth ontstond al direct het idee voor het maken van een boek. Wat een schoonheid, wat een overweldige gastvrijheid, zuivere lucht, heerlijk eten, wat een primitief bestaan. Vier maanden per jaar onbereikbaar vanwege dichtbesneeuwde passen via de meest toegankelijke route. Wat houdt de mensen daar? Dat alles fascineert ons al enige jaren.
Vele schrijvers gingen ons voor naar deze nog steeds lastig te bereiken vallei, in het verleden was dit nog moeizamer. Naast Den Doolaard streken hier onder andere ook Rosé Wilder Lane en Edith Durham neer. Voor de laatstgenoemde dame is er zelfs een monument  geplaatst op de pas die je overgaat voor je afdaalt naar het uiteindelijke dal. Met name dames reisden de afgelopen 100 jaar naar dit woeste gebeid. Dit alles staat beschreven in het boek dat wij maakten, rijk geïllustreerd met foto's uit het verleden, maar ook met foto's waarop te zien is hoe wij het gebied aantroffen met haar huidige bewoners.

https://www.facebook.com/EenFascinatieVoorTheth?ref=hl#

Voor de Engelse editie van dit boek wilden we toch nog wat aanvullend materiaal maken, daarom gingen we nogmaals terug. En niet voor de laatste maal, zoveel is zeker.

De route wordt hier en daar hersteld.

Een van de onvermijdelijke opstoppingen. De weg heeft de breedte van één auto.

Wegrestaurant.

Theth, nabij Okol.

Huis Rupa in Theth.

Woning nabij de Blue Eye.

The Blue Eye.

Vrouw met een maïsbrood.

Herderin

Vrouw in Theth/Okol voor haar woning.1 opmerking:

  1. Ziet er in ieder geval wel lekker avontuurlijk uti dat Albanie. Lijkt me erg leuk om dit land nog eens te gaan bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen