maandag 2 december 2013

Elbasan, Albanië (3)

Vandaag draaidag nummer twee. Gek eigenlijk, het voelt of we hier al een week zijn, al die indrukken, de verhalen. Langzaam begint de film vorm te krijgen, we werken gestaag het van te voren bedachte script af, waar nodig aangevuld of aangepast met de beroemde Albanese improvisatie kunst. 

Vandaag hebben we diverse shots gedraaid op drie verschillende scholen, alle leeftijdsgroepen tussen de zes en vijftien jaar zijn we langs gegaan. Ik maakte een Engelse les mee, ik wou dat ik van zo'n enthousiaste kerel les gehad zou hebben toen ik zo oud was. Ik had niet indruk dat dat kwam door de aanwezigheid van de camera, anders zou het ook een verdomd goede acteur zijn.
Apart om te zien overigens, alle kinderen met hun jas aan in de klas, verwarming is er namelijk niet. De docent met een witte doktersjas voor de klas. Dat ziet er toch wel gek uit. Alle kinderen schieten in de houding zodra je een lokaal betreedt. De lokalen zijn niet groot, twintig á dertig kinderen in de klas. Licht is er ook niet, dus als een lokaal maar een raam heeft, is het behelpen. Bij een van de scholen is er om 13.00 uur een shift, dat betekend dat de 550 kinderen die 's morgens les hadden, afgewisseld worden met de 550 die dat 's middags krijgen. Een soort ploegendienst dus. Op deze manier gaat men zeer efficiënt met de schoolcapaciteit om. Dat verklaart tevens het vele huiswerk dat kinderen meekrijgen volgens mij. Waardoor de armste kinderen, zonder extra aandacht, hierdoor in de problemen zouden komen. Zij hebben thuis niet de mogelijkheid om dat huiswerk af te ronden.

De middag hebben we gebruikt voor enige toeristische activiteiten. Koffie gedronken in de skytower. Deze heeft een bewegende ronddraaiende vloer, na ongeveer twee uur heb je zonder je te hoeven bewegen een panorama van de stad gezien. Aan de voet hiervan licht  het prachtige oude centrum; het kasteel. Deze ommuurde vesting wordt hier zo genoemd. Prachtige nauwe straatjes, zo smal dat er geen auto in past. In die zin een mooie moderne autoluwe binnenstad........zonder enig protest ingevoerd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten